Kombinera löpning och padel för ökad prestation

När du ligger i träning för ett maratonlopp är det lätt att träningen blir för ensidig. Du fokuserar helt och hållet på att springa långt och kanske glömmer saker som styrka, smidighet och balans. Ensidigheten kan också öka riskerna för skador, eftersom samma muskler och leder belastas under långa pass.

Genom att kombinera löpträningen med andra fysiska aktiviteter kan du öka din prestation på fler än ett sätt. Padel är en utomordentlig sport att syssla med vid sidan av eftersom du här får en mer mångsidig träning. Det är dessutom roligt att variera här i livet och ett gyllene tillfälle att umgås med vänner och bekanta då löpningen ofta är en ganska ensam aktivitet. Skaffa hem ett bra padelracket eller ge i present till en kompis du gärna skulle vilja spela med samtidigt som du bättrar på formen inför maratonloppet.

Mångsidig träning för bättre resultat

Enligt alla träningsexperter är en av de vanligaste anledningarna till att du inte förbättrar dina resultat tillräckligt mycket – trots att du springer ofta – att din kropp hamnat i en slags ”vana” där den inte längre behöver bygga upp sig. Du kan jämföra detta med dina övriga aktiviteter. Får du allt större arm- och axelmuskler eftersom du bär hem matkassar flera gånger i veckan? Kan du gå flera mil på raken eftersom du promenerar till jobbet varje dag? Svaret är nej, och det beror på att kroppen anpassar sig efter den prestationsnivå den utsätts för. Samma sak händer när du löper om du inte ger kroppen nya utmaningar.

För en långdistanslöpare är det viktigt att vara stark och uthållig, och därför anses styrketräning vara mycket bra för att hela kroppen ska få en mer allsidig träning. Yoga och pilates kan bättra på flexibiliteten och med simning får knäna och höfterna vila lite från påfrestningarna som löpning trots allt kan innebära.

Därför passar padel

Med padel får du flera olika fördelar som både direkt och indirekt kommer hjälpa dig med löpformen. Först och främst är variationen viktig; dels för din kropp som du redan kunnat läsa om, dels för att hålla motivationen på topp när du tränar. De flesta människor tycker att det är roligt att syssla med olika saker och för att undvika en allt för rutinbaserad träning är det stimulerande att få variera.

Padel är också bra för konditionen och för dig som tränar löpning är det en av de viktigaste aspekterna. Bollsporter som padel och badminton har ett inbyggt inslag av HIIT eftersom intensiteten varierar mycket under en match, och det är ett av de bästa sätten att få bättre flås på. Du får också jobba en hel del på koordination och balans när du spelar bollsporter, och det kan bli fördelaktigt för dig som springer. Mycket av löpträning handlar om teknik och bra kroppshållning, och just därför krävs det att du håller balansen på topp.

Om du spelar regelbundna padelmatcher får du också en allt mer intensiv tävlingsanda. Det är kul att bli bättre – vad det än gäller – och med tävlingsinslaget får du ytterligare en anledning att bättra på formen. Det kommer påverka dina träningsresultat och motivera dig till att klara målstrecket på en bättre tid nästa gång.