Tandhygien vid maratonträning

Tränar du inför ett maraton eller något annat långdistanslopp? Då vet du nog hur viktigt det är att få i dig energi kontinuerligt innan, under och efter träningspassen. Sportdrycker, bars och gels är bra för att snabbt fylla på energilagren under träningen såväl som under själva maratonloppet. Tyvärr kan sötsyrlig mat och dryck skada tänderna. Därför är det extra viktigt att sköta om och borsta tänderna när du tränar inför ett maraton. Här kan du läsa mer om vad du som långdistanslöpare bör tänka på gällande tandhygien.

Borsta tänderna regelbundet

Tandborstningen är nyckeln till god munhälsa, oavsett om du är långdistanslöpare eller inte. Att borsta tänderna på rätt sätt är viktigt för din tandhygien. Friska och starka tänder och tandkött är även viktigt för ett allmänt välmående och ett hälsosamt liv. Det räcker inte att träna regelbundet för att må bra. Du bör även sköta dina tänder på bästa sätt.

När du borstar tänderna med en bra tandkräm avlägsnar du bakterier från tänderna och resten av munnen. Redan från tidig ålder lär vi oss att borsta tänderna, men tyvärr är det många som borstar på fel sätt. Att borsta för hårt fram och tillbaka är bättre än att inte borsta alls, men det är inte den optimala tekniken för munhälsan. Mycket hård borstning kan i värsta fall göra munnen mer mottaglig för bakterier eftersom tandkött och tänder kan skadas. Gör istället lätta rörelser med en mjuk tandborste. Se även till att låta tandborstningen ta tillräckligt lång tid. Borsta minst två minuter. Dela upp munnen i fyra delar och borsta cirka 30 sekunder på varje del. När du är klar bör du inte skölja munnen med vatten. Låt istället tandkrämen stanna kvar och skydda tänderna.På www.sunstargum.com kan du se en video på hur du borstar tänderna på rätt sätt.

Sportdrycker och gel påverkar tänderna

Mat och dryck är en viktig del i en maratonlöpares liv. Långpass såväl som tävlingar kräver noggrann energiuppladdning såväl som tillräckligt energiintag under löpningen. Många väljer att ta med sig snacks som ger snabbt energiupptag, exempelvis bars och gels, på långpassen och tävlingar. Ofta innehåller dessa en hel del socker vilket ger en välbehövlig energikick under träningen. Däremot är socker dåligt för tänderna och kan leda till hål och frätskador på tänderna. Detsamma gäller vid intag av sportdryck och liknande söta drycker. Därför är det mycket viktigt att du borstar tänderna noggrant efter maratontävlingen eller långpasset.