Löpning

MaratonMaraton

SporterSporter

Börja med löpning

Löpning är en sport och motionsform som alla kan börja med. Det är en billig aktivitet som endast kräver skor och sköna kläder att springa i. Du löper överallt.

Löpning

Löpning är en relativt populär aktivitet i Sverige. Det som skiljer löpning mot många andra sporter är att du kan utöva den utan att vara medlem i en klubb, vara i en särskild lokal eller ha specialutrustning. Det är många som identifierar sig som löpare, även om de främst löper på egen hand. Det som gör löpning så roligt är att det är lätt att utmana sig och att det finns många lopp att delta i. Om du vill delta i en fotboll- eller ridtävling krävs det att du har en viss skicklighet och är med i en klubb. Så är det inte med löpning. Du kan anmäla dig till mindre lopp som Blodomloppet och bara delta. För mycket inspiration och goda tips kan du läsa löpmagasinet Runners World, en tidning som fokuserar på löpning.

Din utrustning

Din viktigaste utrustning som löpare är bra löpskor. Gå till en sportaffär och be dem om hjälp. Vissa av oss har platta fötter, andra har höga fotvalv. Det kan också vara så att du pronerar. Bra skor kommer skydda dina fötter, knän och rygg. Snåla inte på skoinköpet. Du kan egentligen löpa i vilka kläder du vill. Om du har ett par gamla joggingbyxor som ligger i garderoben kan du sätta på dig dem. Många tycker dock att det är roligt att få gå till en sportaffär eller onlinehandel och köpa ett par nya tights. När du löper klär du dig utifrån lager-på-lagerprincipen. Sommartid kan det räcka med en t-shirt. När det blir lite kallare kan du ha en långärmad träningströja och när det är riktigt kallt sätter du på en löpjacka ovanpå din tröja. Alla kläder som du använder är tunna. Ju kallare det är, desto fler lager. Om du löper på eftermiddagen eller kvällen, särskilt under hösten och vintern, måste du bära reflexer. När du börjar att löpa räcker det med en en vanlig reflexväst som du köper på Coop för 50 kr. När du har kommit igång med löpningen kan du investera i en reflexjacka eller löparjacka med reflexer.

Ut i spåret

Hur snabbt du kommer att komma igång med löpningen beror på din nuvarande kondition. Är du mycket otränad är det smart att börja med att bara gå. I annat fall är det klokt att börja med att varva gång och löpning. Ett fel som många gör är att de går ut för hårt i början. Se din löpning som ett långsiktigt projekt. Istället för att du löper var eller varannan dag – och bara håller ut i en vecka – så beslutar du dig för att löpa två eller tre gånger i veckan.

Göteborgsvarvet

Världens största halvmara arrangeras faktiskt i Sverige: Göteborgsvarvet. 21 härliga och utmanande kilometer i vår näst största stad.

Utmaning: Göteborgsvarvet

Gillar du att löpa? Eller så vill du ha en rejäl utmaning att träna till. Då är Göteborgsvarvet något att bita i. Det som skiljer Göteborgsvarvet mot Blodomloppet är att det kräver träning. Det är en mycket större utmaning att springa 21 kilometer, än att delta i ett lopp som Blodomloppet eller Tjejmilen där du både kan gå och springa. De flesta av oss klarar av att ta oss en mil utan problem. Samtidigt är 21 kilometer, ett halvt maraton, inte en lika stor utmaning som ett riktigt marathon. Många gånger kan du behöva kvala in för att ens kunna delta i ett maraton som Stockholm maraton på 42 kilometer. Det gör just Göteborgsvarvet till en sådan perfekt utmaning: du kan anmäla dig och ha en skön tävling att arbeta mot.

Börja träna i tid

Göteborgsvarvet är världens största halvmara med över 60 000 deltagare. Du är alltså inte ensam när du springer. Du behöver inte heller vara orolig för att komma sist. Men för att få en så skön och härlig löpresa som möjligt bör du börja träna i tid. Även om du anser dig vara i god kondition. Träna både på att springa långa sträckor och intervaller för att förbättra din kondition. Att anmäla sig tillsammans med en kompis eller som ett kompisgäng är ett smart sätt för att både börja träna i tid och för att loppet ska bli roligare att genomföra. Särskilt om du inte bor i Göteborg.

Var ute i god tid

Förutom att du bör börja träna i tid, bör du också boka hotell och resor i god tid, om du inte bor i Göteborg. Då över 60 000 personer deltar i loppet, så kommer många att resa till Göteborg under helgen. Stöttande makar, sambos, barn och vänner som tycker att det ska bli roligt att titta på loppet. Boka hotell i tid, så kan du bo centralt utan att det kostar dig skjortan. Om du inte tar bilen till Göteborg, är det smart att också boka tåg- eller flygbiljetter långt i förväg. Gör loppet till en minisemester med både god mat, dryck, sightseeing och så Göteborgsvarvet som kronan på verket.

Tjejmilen

Tjejmilen är ett av världens största tjejlopp. Det är ett härligt arrangemang som går av stapeln i början av hösten varje år. Vill du ha en rolig utmaning? Anmäl dig och några vänner och spring Tjejmilen i Stockholm.

Utmaning: Tjejmilen

Tjejmilen är ett lopp på 10 kilometer för tjejer. Det börjar på Gärdet, går över Djurgården, in i city och sedan tillbaka i mål på Gärdet. Det är en riktig tjejfest med musik och orkestrar längst med banan. För att delta i Tjejmilen behöver du bara kunna ta dig runt en mil: du kan gå, jogga, kombinerat gång och jogga, eller löpa det snabbaste du kan. När du anmäler dig ska du välja vilken grupp du ska starta med. De snabbaste startar i de första fyra grupperna. Sammanlagt finns det tolv grupper att välja mellan. Ju långsammare du tar dig runt banan, desto senare grupp ska du anmäla dig till. För allas skull ska du vara ärlig och inte anmäla dig till en för snabb grupp, så att du inte är i vägen för andra.

Tävlingsdagen

Dagen innan Tjejmilen går av stapeln kan du gå till ett mässtält och hämta ut din nummerskylt. Där får du också en goodie bag och möjlighet att köpa roliga löparprylar. På själva tävlingsdagen ska du komma till Gärdet i god tid. Det finns toaletter, men förbered dig på långa köer. När det är din löpgrupp som ska starta går du fram till startbanan. Du värmer upp tillsammans med de andra startande. Uppvärmningen leds av personliga tränare som står uppe på podium, väl synliga. Det brukar vara en mycket härlig och peppande känsla. Sedan går startskottet. Ett tips är att ta det lite lugnare i början, så kommer du njuta mer av din tävlingsresa. Längs med banan finns det stånd med både vatten och frukt. Väl i mål får du en medalj och ostkaka och kan känna dig mycket nöjd.

Stockholm marathon

Stockholm marathon är många svenska löpares stora mål. Loppet går genom vår vackra huvudstad i början av sommaren.

Springa maraton

Ett maraton är ett lopp på 42 km. Historiskt sett kommer det från Antiken: när Feidippides sprang mellan Maraton och Aten. Idag kan du springa maraton över hela världen. Som svensk blir naturligtvis Stockholm marathon ett särskilt intressant mål att sikta på. Det krävs mycket träning för att genomföra ett lopp på över fyra mil, särskilt som de flesta maraton också springs på asfalt.

Utmaning: Stockholm marathon

Sverige har en mycket vacker huvudstad. När du springer Stockholm marathon går banan över broar, öar, förbi gamla anrika byggnader och grönska. Det är en bra utmaning för dig som har genomfört Göteborgsvarvet ett par gånger. Som känner att du behöver en ny utmaning i livet. Platserna på tävlingen är eftertraktade, så du bör anmäla dig så fort platserna släpps. Du bör helst vara i god kondition redan när du anmäler dig till loppet. Oavsett, så bör du börja träna på en gång. Det är ofta roligare att anmäla sig till ett lopp tillsammans med en vän. Gör en helhelg i Stockholm med maraton och god mat efteråt.

Springa ett maraton utomlands

Tycker du om att resa och att löpa? Har du redan sprungit Stockholm marathon? Då kan det vara läge att anmäla dig till ett maraton utomlands.

Res och springa

Att resa och löpa är en mycket bra kombo. Du alltid kan ta med dig dina löparskor och springa på semestern. Ett härligt sätt att upptäcka ett nytt resmål. Men du kan också anmäla dig till ett lopp och kombinera att gå på museum och genomföra en löptävling. I resemagasinet Vagabond kan du få goda restips, men även läsa reportage av personer som tävlat på sina resor.

Maraton utomlands

Många gånger behöver du kvala in för att kunna delta i ett maraton. Är ditt mål en dag få springa på Fifth Avenue i New York, så är det smart om du har genomfört Stockholm maraton på en riktigt bra tid. Vilket maraton du ska satsa på beror på vilket land du vill resa till. Även om det kan vara lockande att delta i New York, Tokyo eller Berlin marathon, kända klassiker, så kan det ibland vara lättare att få en plats på ett litet mindre arrangemang. Sträckan är lika lång, utmaningen är lika stor. Men ofta billigare och inte samma tidskrav. Varför inte genomföra ett maraton på ett riktigt coolt ställe som Island?

Ridsport

Ridsport är en av Sveriges största sporter. Det är mycket populärt att hålla på med hästar, både att rida på ridskola och att äga egen häst. Sverige är också en framgångsrik ridsportsnation.

Rida

Oavsett var du bor i landet kan du rida. Det finns ridhus i alla Sveriges kommuner. Ute på landet finns det också många privatpersoner som har en egen häst. Det finns faktiskt fler hästar i Sverige än det finns kor. Om du vill börja rida är det enklast att anmäla dig till en ridklubb. Ridsport är en ett intresse för alla åldrar. I många idrotter är det främst unga som deltar, men så är det inte inom hästvärlden. När du börjar att rida kommer du troligtvis dock att delta i lektioner med personer i samma åldersgrupp. Det finns ridlekis för 5-7 åringar, nybörjarlektioner för barn och ungdomar samt nybörjarlektioner för vuxna. När du börjar att rida kan du låna hjälm och säkerhetsväst på ridskolan. Inga ridstövlar eller särskilda ridbyxor behövs i början. Du bör dock rida i skor med klack. Byxorna bör heller inte vara hala. I början när du rider har du ofta ledare och hästarna är vana med nybörjare på ryggen, så du kan känna dig säker.

Sverige: en ridsportsnation

Sverige är en framgångsrik nation inom ridsport, både inom dressyr, fälttävlan och hoppning. Det är särskilt inom hästhoppning som Sverige utmärker sig. Under OS 2008 tog vi till exempel individuellt VM-silver med Rolf Göran Bengtsson. 2017 blev Peder Fredricson EM-mästare individuellt. Vi har också tagit många lagmedaljer under både OS, VM och EM.

Fotboll

Fotboll är världens mest populära sport. Över hela världen spelar både barn, tonåringar och vuxna fotboll. Det är också den största idrotten i Sverige.

Spela fotboll

Att spela fotboll handlar inte bara om att jaga en boll. Det handlar om att samarbeta med lagkamraterna, få utvecklas som person, träna och vinna tillsammans med andra. Att spela fotboll är också en underbart härlig känsla: dribbla förbi motståndarna, göra en snygg passning eller skjuta i mål. Det finns fotbollsklubbar över hela Sverige. Riktigt skickliga ungdomar kan även gå fotbollsgymnasium. Som vuxen kan du spela fotboll i ett korplag. Eller så köper du en boll och lirar med kompisarna.

Fotboll – världens största sport

Under fotbolls-VM stannar nästan omvärlden upp. Intresset är jättestort. Även i länder som Sverige, som inte är högt tippade att ta en medalj, så följs spelen av både media och tv-publiken. Det är också många som vill åka och se sitt nationslag eller favoritlag på plats. Fotboll handlar inte bara om sport, utan är också mycket business. Just nu glädjer sig många över att Zlatan åter ska spela i svenska landslaget. Nästa stora arrangemang är fotbolls-EM 2021 som kommer att spelas i tretton olika städer i Europa på grund av coronapandemin.

Har du några frågor? Kontakta oss gärna genom det här formuläret!

malmo10k.se – Allt om löpning, maraton och sportermalmo10k.se – Allt om löpning, maraton och sporter