Återhämtning efter ett maratonlopp

Maraton är något som är väldigt påfrestande för kroppen. Efter ett maraton behöver kroppen återhämtning och vila. Det är viktigt att lyssna på kroppen och verkligen prioritera återhämtning. För att inte riskera att börja träna för tidigt kan det vara bra att ha ett annat intresse vid sidan av löpningen. Ett tips är att testa på odling. Odling är avkopplande, trivsamt och givande att hålla på med. För att kunna odla året runt behöver du en växtlampa som ger växterna tillräckligt mycket ljus. Med en bra växtlampa kan du odla ätbara växter inomhus oavsett årstid.

Odling har positiva effekter på hälsan

Odling har faktiskt väldigt bra effekter på hälsan i stort. Det är väldigt meditativt att påta i jord och ta hand om växter. Du kan se odling som mental träning. Det är en lågintensiv aktivitet som gör att du måste vara här och nu. Det är bra att fokusera både på passiv och aktiv återhämtning. Aktiv återhämtning är en lågintensiv aktivitet som gör att du kopplar av. Passiv återhämtning är när du inte gör något och bara fokuserar på att vara. Det är tid då du inte ens tittar på telefonen, tv eller har någon annan underhållning.

Maraton kräver lång återhämtning

Det är många som inte har ro att vila och är igång alldeles för snabbt med för hård träning. Risken om du börjar träna för hårt för tidigt är att du blir sjuk, skadar dig eller inte kan tillgodogöra dig träningen du utför. När du springer ett halvmaraton kan du räkna med ungefär två veckors återhämtning innan kroppen är helt återställd. Efter ett helt maraton på 42 kilometer tar det ungefär en månad innan kroppen har återhämtat sig helt. På grund av den långa återhämtningstiden ska du inte stressa igång med träningen. Träning som du gör för tätt inpå ett lopp kommer inte att ge någon effekt utan bara bryta ner kroppen.

Lyssna på kroppen

När du ska börja träna igen efter ett maratonlopp kan du börja med lättare konditionsträning. Tvinga dig inte att träna för hårt. Lättare träning kan du börja med en vecka efter ett halvmaraton och två veckor efter ett fullt maraton. Tänk på att hela tiden lyssna på kroppen. Den kommer att ge dig guidning. Låt helt enkelt återhämtningen ta tid. När du är helt återställd kan du börja köra på med tuffare träningspass och förbereda dig inför nästa maratonlopp.