Nybörjartips till dig som vill springa ett maraton

Ett maraton är 4,2 mil långt och det är en rejäl utmaning att ta sig igenom hela den sträckan. Men med rätt inställning och med rätt träningsupplägg är det fullt möjligt att lyckas med den uppgiften. För att hålla motivationen uppe under tiden som du tränar till maraton kan det vara bra att sätta upp delmål på vägen. När du når ett delmål belönar du sig själv. Om du önskar göra en behandling av något slag är det en perfekt belöning. På Akademikliniken kan du boka olika ansiktsbehandlingar men även hud- och kroppsbehandlingar. Akademikliniken erbjuder även många hudföryngrande behandlingar om du värnar om din hud. Det är inget fel i att vilja vara snygg och fräsch samtidigt som du tränar för ett maraton. När du har klarat av hela sträckan och kommit i mål kan du då också belöna dig själv med en behandling från Akademikliniken.

Bygg upp styrka och rörlighet i kroppen

För att orka springa ett maraton är det viktigt att bygga upp en bra grund som bygger på uthållighet. Om du inte har sprungit så mycket innan är det bästa att börja med kortare sträckor för att successivt öka längden på passen. Då undviker du skador och bygger upp kroppens tålighet på ett bra sätt. Samtidigt som du löptränar är det viktigt att bygga upp styrka och rörlighet i kroppen. Varva därför dina löppass med styrkepass som fokuserar på benen och bålen.

Långpassen är väldigt betydelsefulla

Nyckeln för att klara av ett maraton är långpassen. Långpassen ska vara långa och långsamma. Det ska kännas lätt ansträngande när du springer. Anpassa längden efter din träningsform. Långpassen vänjer helt enkelt kroppen vid längre distanser. Du behöver nödvändigtvis inte springa 4,2 mil under ett träningspass men det är viktigt att få in löppass som är uppemot tre mil innan det är dags för tävling. Fyra månader innan själva loppet är det bra att påbörja ett specifikt maratonupplägg. Du kan alltid ta hjälp med upplägg om du känner dig osäker. Intervallpass är också träningspass som är bra för att bygga upp konditionen effektivt.