Därför är styrketräning bra för maratonlöpare

Att träna löpning för att kunna prestera i lopp som maraton är det många som gör. Även om prestationen är i fokus betyder det inte att du som löpare inte bryr dig om ditt utseende. Om du vill träna för prestation och se bra ut kan en Waist trainer vara ett bra alternativ. Den kan ge dig den timglasformade midjan som du drömt om att ha. Om du vill få bra resultat ska du kombinera den med bra kost och din vanliga träning. Det gäller dock att ha tålamod; bäst resultat får du efter en tids användning.

Fokusera på funktionell styrketräning

Många löpare vill undvika att styrketräna för att de är rädda för att bygga muskler och därmed öka i vikt. Det är viktigt för löpare att ha en viss styrka i kroppen och att bygga upp den genom att styrketräna. Istället för att fokusera på enskilda muskelgrupper kan en löpare fokusera på funktionella rörelser som bygger styrka. Kroppsbyggare bygger volym i musklerna och mattar ut dem, vilket gör att musklerna växer. För löpare handlar det istället om att engagera flera muskler i en och samma övning. När du utsätter muskler för en annan belastning än löpning kopplas motoriska enheter in i rörelsen, vilket resulterar i att muskelnervfunktionen stimuleras och ett effektivare rörelsemönster kan utvecklas. Du får mer kraft och muskler som är starka står bättre emot påfrestningar som överbelastning. Med starka muskler kan kroppen hantera stötarna från underlaget på ett bättre sätt.

Styrketräning förebygger skador

När du styrketränar som löpare ska du helt enkelt utföra övningarna med fokus på funktionalitet. Det är svårt för en person som utövar uthållighetssport att bygga en märkbar muskelvolym. Så att styrketräna som löpare kommer du bara att gynnas av. Dessutom: ju äldre du blir desto viktigare kommer styrketräningen vara för att du ska kunna hålla dig skadefri.

Fokusera på bålstyrka

Att vara stark i bålen är viktigt när du är löpare. Utöver bålen är det viktigt att lägga fokus på att träna benen, rumpan, höfterna, fötterna och vaderna. Till en början kommer du långt med kroppsviktsövningar, men att sedan lägga på lite vikt utvecklar bara musklerna. Att göra styrketräning ungefär två gånger i veckan är en bra inriktning. När du styrketränar är det viktigt att du har en bra teknik för att inte dra på dig någon skada.