Ridsport

Ridsport är en av Sveriges största sporter. Det är mycket populärt att hålla på med hästar, både att rida på ridskola och att äga egen häst. Sverige är också en framgångsrik ridsportsnation.

Rida

Oavsett var du bor i landet kan du rida. Det finns ridhus i alla Sveriges kommuner. Ute på landet finns det också många privatpersoner som har en egen häst. Det finns faktiskt fler hästar i Sverige än det finns kor. Om du vill börja rida är det enklast att anmäla dig till en ridklubb. Ridsport är en ett intresse för alla åldrar. I många idrotter är det främst unga som deltar, men så är det inte inom hästvärlden. När du börjar att rida kommer du troligtvis dock att delta i lektioner med personer i samma åldersgrupp. Det finns ridlekis för 5-7 åringar, nybörjarlektioner för barn och ungdomar samt nybörjarlektioner för vuxna. När du börjar att rida kan du låna hjälm och säkerhetsväst på ridskolan. Inga ridstövlar eller särskilda ridbyxor behövs i början. Du bör dock rida i skor med klack. Byxorna bör heller inte vara hala. I början när du rider har du ofta ledare och hästarna är vana med nybörjare på ryggen, så du kan känna dig säker.

Sverige: en ridsportsnation

Sverige är en framgångsrik nation inom ridsport, både inom dressyr, fälttävlan och hoppning. Det är särskilt inom hästhoppning som Sverige utmärker sig. Under OS 2008 tog vi till exempel individuellt VM-silver med Rolf Göran Bengtsson. 2017 blev Peder Fredricson EM-mästare individuellt. Vi har också tagit många lagmedaljer under både OS, VM och EM.

Previous article

Göteborgsvarvet

Next article

Stockholm marathon