Börja med löpning

Löpning är en sport och motionsform som alla kan börja med. Det är en billig aktivitet som endast kräver skor och sköna kläder att springa i. Du löper överallt.

Löpning

Löpning är en relativt populär aktivitet i Sverige. Det som skiljer löpning mot många andra sporter är att du kan utöva den utan att vara medlem i en klubb, vara i en särskild lokal eller ha specialutrustning. Det är många som identifierar sig som löpare, även om de främst löper på egen hand. Det som gör löpning så roligt är att det är lätt att utmana sig och att det finns många lopp att delta i. Om du vill delta i en fotboll- eller ridtävling krävs det att du har en viss skicklighet och är med i en klubb. Så är det inte med löpning. Du kan anmäla dig till mindre lopp som Blodomloppet och bara delta. För mycket inspiration och goda tips kan du läsa löpmagasinet Runners World, en tidning som fokuserar på löpning.

Din utrustning

Din viktigaste utrustning som löpare är bra löpskor. Gå till en sportaffär och be dem om hjälp. Vissa av oss har platta fötter, andra har höga fotvalv. Det kan också vara så att du pronerar. Bra skor kommer skydda dina fötter, knän och rygg. Snåla inte på skoinköpet. Du kan egentligen löpa i vilka kläder du vill. Om du har ett par gamla joggingbyxor som ligger i garderoben kan du sätta på dig dem. Många tycker dock att det är roligt att få gå till en sportaffär eller onlinehandel och köpa ett par nya tights. När du löper klär du dig utifrån lager-på-lagerprincipen. Sommartid kan det räcka med en t-shirt. När det blir lite kallare kan du ha en långärmad träningströja och när det är riktigt kallt sätter du på en löpjacka ovanpå din tröja. Alla kläder som du använder är tunna. Ju kallare det är, desto fler lager. Om du löper på eftermiddagen eller kvällen, särskilt under hösten och vintern, måste du bära reflexer. När du börjar att löpa räcker det med en en vanlig reflexväst som du köper på Coop för 50 kr. När du har kommit igång med löpningen kan du investera i en reflexjacka eller löparjacka med reflexer.

Ut i spåret

Hur snabbt du kommer att komma igång med löpningen beror på din nuvarande kondition. Är du mycket otränad är det smart att börja med att bara gå. I annat fall är det klokt att börja med att varva gång och löpning. Ett fel som många gör är att de går ut för hårt i början. Se din löpning som ett långsiktigt projekt. Istället för att du löper var eller varannan dag – och bara håller ut i en vecka – så beslutar du dig för att löpa två eller tre gånger i veckan.

Next article

Tjejmilen